Пълнена пуйка с кайма
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 мл бульон
- 60 г масло
- 1 пуйка
-
За пълнежа:
- 120 г бекон , ситно нарязан
- 180 г телешка кайма
- 30 г масло
- 1 глава лук
- 1 л лимонова кора
- 2 ч.ч. трохи от хляб
- 1 л магданоз
- л салвия
- 1 щипка индийско орехче
- 1 яйце
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
-
Плънката се приготвя, като маслото се разтопява и в него се запържват лукът и беконът. Прибавят се каймата, хлебните трохи, лимоновата кора, подправките и яйцето. Всичко се разбърква добре.
-
Пуйката се измива, махат се шията и останалите вътрешности, подсушава се отвътре и отвън. Напълва се и се зашива.
-
Напълнената и овързана птица се слага на скара в тавичка за печене. Намазва се с масло, а пилешкият бульон се налива в тавата.
-
Пуйката се пече 3 - 3,5 часа на 180 градуса, като често се полива с течността в тавата. Ако сосът изври, се долива още гореща вода или бульон.
-
След изпичане се оставя да постои 15-20 минути и се нарязва.