Полезни факти

Черният пипер (Piper nigrum) е най-разпространения вид пипер. Получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението, които след обработка са черни или чернокафяви зрънца, сбръчкани, големи 3–4 мм, с приятен аромат и парлив вкус. 

Пиперът съдържа до 3,6 % етерично масло, носещо неговия аромат, както и алкалоида пиперин, определящ неговата лютивина.

От недозрели зрънца пипер, необелени и изсушени на сянка се прави сходната подправка зелен пипер след изсушаване или мариноване в саламура или оцет. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер.

Черният пипер е познат още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант.

Вероятно е отглеждан за първи път на брега на Малабар в Индия, откъдето се разпространява на запад и достига Римската империя, където бил "любима съставка на най-скъпите римски ястия" (Едуард Гибън в Залез и упадък на Римската империя).

През Средновековието арабите са търгували с черен пипер в доходния пазар на подправки от Индийския океан и той бил толкова скъп, че бил използван като залог или дори валута. 

Прекомерно високата му цена през средните векове е била един от стимулите, които накарали португалците да търсят морски път до Индия.  В късния 15-ти век Португалия завладява търговията в Индийския океан, включително и черния пипер, според договора от Тордесиляс с Испания и отделен договор със султана на Тернат. По-късно, през 17-ти век, холандците започват да доминират пазара на подправки.

В наши дни черният пипер заема една четвърт от световната търговия с подправки.

Ползи за здравето

Лютата съставка пиперин, алкалоид, който придава специфичния вкус на черния пипер, може да блокира формирането на нови мастни клетки. Тя също стимулира отделянето на хидрохлорна киселина в стомаха, която е от изключителна важност за усвояването на протеини и желязо от храната.

Черният пипер е антиоксидант, силно противовъзпалително средство и антиканцерогенен.

Действа благоприятно върху кожата, като я предпазва от акне и действа като ексфолиант.

Облекчава подутия корем, киселините, язва и други стомашни неразположения.

Има загряващ ефект, който бързо облекчава кашлицата и запушения нос.

Черният пипер има свойства и на природен антидепресант.

Рискове при прием

По принцип не се съветва да се приема повече от една чаена лъжица черен пипер на ден.

Също така не се препоръчва повече консумация повече от една чаена лъжица, не повече от три пъти седмично от бременни и кърмещи жени.

Макар да е полезен, пиперът може да има и опасни странични ефекти при предозиране и да доведе до разстроен стомах.

Заради болкоуспокояващи ефекти които има, трябва да бъде ограничаван, ако в момента се приемат медикаменти с близки свойства.

Не се препоръчва и при хипертония.