Полезни факти

Индийското орехче е семето на род вечнозелени дървета срещащи се в тропиците на Югоизточна Азия и Австралазия. Плодовете им се използват за добив на семената – индийско орехче и изсушената им кора. Индонезия и Гренада доминират производството и износа и на двата продукта.

Най-важният вид е обикновеното или ароматно индийско орехче Myristica fragrans, растящо на индонезийските острови Банда. Отглежда се на Карибите, особено в Гренада. Други видове са папуаското индийско орехче M. argentea от Нова Гвинея и бомбайското индийско орехче M. malabarica от Индия.

От дърветата се произвеждат и няколко други продукта — етерични масла, смоли и масло.

Вкусът на индийското орехче и на кората му са близки, но този на орехчето е по-сладък. Кората, от своя страна, е предпочитана за ястия със светъл цвят, защото им придава шафрановоподобен цвят. Цената й е по-скъпа, тъй като добивът й е само 15 % от този на орехчето.

В различните националности орехчето и кората се използват по различен начин. В европейската кухня те присъстват в картофени ястия, супи, сосове и печени изделия, докато например в Япония, индийското орехче е съставка на кърито. В Индия пък се среща главно в сладкиши.

Индийското орехче най-често се комбинира с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз. 

Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, на спанак, зеле и лук, на сосове и месни ястия, на супи (телешко варено) и пастети.