Печени патладжани с доматен сос
минути
порции
сложност
Съставки
- 3-4 броя патладжан
- 125 г моцарела
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
-
За доматения сос:
- 400 г домати консерва
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 2 с.л. босилек
-
за лимоновата галета:
- 50 г пресни хлебни трохи
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- бр. лимонова кора
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Вкусните патладжани за тази рецепта са закупени от BILLA. В периода 10.08-16.08.2017 в BILLA има промоционална кампания на патладжани от с. Милево.
-
Разрежете патладжаните на две по дължина, с остър нож направете решетка от разрези и сложете в тава за печене. Намажете с 2-3 с.л. зехтин, посолете и печете 25-30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
-
Междувременно загрейте тиган с 2 с.л. зехтин и запържете ситно нарязания лук за 4-5 минути до омекване. Добавете пасираният чесън и гответе още минута. Увеличете котлона и сложете доматите, подправете със сол и черен пипер и гответе още 7-8 минути. Свалете съда от котлона и поръсете с нарязания босилек.
-
Разпределете соса върху патладжаните и върнете във фурната за още 10 минути.
-
В малък тиган загрейте останалия зехтин и запържете хлебните трохи за 2-3 минути, като бъркате непрекъснато, докато станат златисти. Добавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок и гответе още около минута.
-
Покрийте патладжаните с нарязаната на парченца моцарела. Поръсете с лимоновата галета и печете 5 минути, докато сиренето се разтопи.
-
Извадете патладжаните от фурната, оставете да се охладят за 10 минути и поръсете с пресен босилек.
Стоян Георгиев