Полезни факти
Яйцата са лесно усвоима и достъпна храна разпространена из целия цвят. Освен за директна консумация са лесни за кулинарна обработка и се влагат в производство на хлебни, сладкарски, месни и алкохолсъдържащи стоки.
Могат да се приготвят по много различни начини - пържени на очи, варени, по панагюрски, на омлет, бъркани, добавят се към салати, сандвичи, палачинки, основа са много сосове, яйца с шунка и др.
Яйца влизат в състава на много кулинарни изделия. Трябва да се внимава при концумацията на сурови яйца, тъй носят по-голям риск от хранителни натравяния.
Състав: едно яйце съдържа средно 32 % жълтък, 56 % белтък и 12 % черупка.
Най-съществената хранителна част е жълтъкът, с 32 % мазнини, 16 % белтъчини, 2 % соли и много витамини – А, D, В1, В2, В12 и Е.
Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.
Обикновено под наименованието яйца в кулинарията и при промишлените преработки се подразбират кокошите яйца.
Тъй като са нетрайни и крият рискове, яйцата от гъски и патици имат малко приложение в практиката. Поради високото си съдържание на мазнини често са носители на салмонелна инфекция.
Яйцата от други птици, например от пъдпъдък, са деликатес и също имат сравнително ограничено разпространение и малко приложение.
Човек изяжда средно 255 яйца на година, като за същия период една кокошка снася около 250 яйца.
По света има много различни вярвания свързани с яйцата. В Древен Египет например вярвали, че Птах е създал яйцето от Слънцето и Луната.
Ползи при редовна консумация.
Яйцата са много здравословна храна – осигуряват белтъчините, необходими за силни и здрави мускули, холин в помощ на нервната система и желязо за подсилване на кръвта.
Яйцата са богати на витамин А, който играе важна роля за функционирането на щитовидната жлеза. Витамин А работи заедно с тиреоидните хормони и влияе върху активността на генетични процеси в клетките, като по този начин подсилва функцията на хормоните.
Едно средно яйце съдържа 15 микрограма селен, което е 27% от необходимия дневен прием.
Чрез селеновия прием, организмът осъществява много по-фин контрол на щитовидната жлеза. Селенът активира цяло семейство от ензими, наречени йодотироинови дейодинази, които в зависимост от условията, активират или деактивират тиреоидните хормони.
Витамин В12 е още една съставка на яйцата, която облагодетелства щитовидната жлеза. Кокошото яйце съдържа средно 0,5 микрограма витамин B12 или 20% от препоръчителния дневен прием.
Според изследване от 2008 г., дефицитът на витамин В12 се свързва с драстично увеличаване на риска от развитие хипотиреоидизъм. Дори и да не се стигне до това, с времето дефицитът на В12 уврежда нервните тъкани, като понижава умствените способности и контрола над мускулатурата. Засяга също и червените кръвни клетки, което води до анемия.
Консумацията на яйца на закуска всяка сутрин, засища и помага за поддържането на добро телесно тегло, като най-добрият вариант за онези, които са решили да смъкнат някой друг килограм е вареното яйце.
Според редица проучвания, голям процент от хората пропускат най-важното хранене за деня, което води до липсата на енергия, раздразнителност и наднормено тегло.
Експерти от университета на Мисури установяват, че закуската, богата на протеини, значително подобрява контрола на апетита и намалява желанието за нездравословното хранене, богато на мазнини и захар, през останалата част от деня,
Канадски учени дори твърдят, че яйцата помагат за намаляване на кръвното налягане. Други изследванията показват, че в яйцата има 64% повече витамин Д, отколкото преди, което прави кокошият продукт препоръчителен и за костите.