Полезни факти

Магданозът е двугодишно тревисто растение разпространено в района на Средиземноморието. Спада към семейството на морковите и целината — Сенникоцветни (Apiaceae).

Произходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. Той е бил използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци са го считали за свещен и с него са декорирали гробниците, но като храна хората са започнали да консумират магданоза чак през Средновековието.

Култивира се за използване на корените и листата. Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат.

Магданозът е източник на витамините А, С и К, а също и на желязо и фолати.

Съдържащите се в магданоза флавоноиди са апиин, апигенин, лимонен, юджинол и алфатюжен, благодарение на които магданозът е толкова полезен за здравето.

Листата съдържат етерични масла, като апиол, и миристицин, витамин С, провитамин А, калциеви соли.

Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил.

Използва се пресен в салати, леко обработен – в ястия, в подправкови смеси. Наситнена връзка магданоз, смесен със сол, лимонов сок, черен пипер и нарязани пера лук, става бърза и много вкусна салата. 

Пресния магданоз винаги е за предпочитане пред сушената му форма. Добре се съхранява найлонов плик в хладилник. Плосколистният магданоз може да се съхранява и като се изсуши, а къдравият магданоз се съхранява по-добре чрез замразяване, а не изсушаване. Магданозът може да се замрази, като запази превъзходно качествата си, може да се изсуши, но тогава губи част от аромата си, може да се осоли. Използва се и коренната му част – пресен в ястия и за туршии, изсушен или суров.

Ползи за здравето

Дневната доза магданоз е максимум 30 грама, които трябва да бъдат взети на три пъти.

Употребата му се препоръчва при жени с нарушена менструация.

Благодарение на летливите масла, които съдържа се смята, че възпрепяства образуването на тумори.

Помага за предотвратяване на увреждания на клетките и е доказан антиоксидант.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини и на голямо количество витамин С.

Магданозът е полезен и при лекуване на очни заболявания – възпаление на роговицата на очите, конюктивит, офталмия.

Рискове за здравето

Магданозът е една от малкото храни, които съдържат оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Заради това хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват консумацията на магданоз.