Агнешки котлети с паста от розмарин
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 броя агнешки котлети
- 3-4 клонки розмарин
- 3-4 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
-
за гарнитурата:
- 700 г пресни картофи
- 2 глави червен лук
- 4-5 скилидки чесън
- 1 глава лук шалот
- 2 клонки розмарин
- 3-4 клонки мащерка
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
-
Започнете с гарнитурата. В купа сложете нарязаните на едри парчета измити картофи. Добавете обеленият лук, разрязан на четири и целите скилидки чесън. Сложете билките и полейте със зехтина. Разбъркайте добре, за да се намаслят вскички зеленчуци и овкусете със сол и черен пипер.
-
Сложете в подходящ съд и печете 40-45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
-
Извадете котлетите от хладиника поне 30 минути преди готвене.В хаван слоцете листенцата розмарин и едро нарзания чесън. Посолете и прибавете зехтина. Намачкайте добре до получаването на паста.
-
Посолете и подправете котлетите с черен пипер. Намажете котлетите от двете страни.
-
Загрейте тиган с незалепващо покритиена средно силен огън. Сложете малко зехтин и поставете котлетите в тигана с мазната страна надолу, за да може да се стопи и карамелизира.
-
Гответе около 3-4 минути, след това гответе 3 минути от едната и 2-3 минути от другата страна в зависимост от дебелината, без да увеличаване котлона. Извадете и оставете да починат за 2-3 минути.
-
Поднесете котлетите топли с изпечените зеленчуци.
Стоян Георгиев