Маринована сьомга с басмати ориз
минути
порции
сложност
Съставки
- 450 г филе от сьомга
- 2-3 склидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. вино бяло
- 1 с.л. мед
- 40 мл ябълков оцет
- 2 с.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3-4 клонки пресен кориандър
-
за сервиране:
- 200 г зелени салати микс
- 200 г ориз Басмати
- 1 бр. лимон
Начин на приготвяне
-
Нарежете почистеният чесън на ситно. В касерола загрейте зехтина и сотирайте чесъна на средно силен огън за 2-3 минути.
-
Прибавете виното и оцета. Разбъркайте и добавете горчицата. Гответе още 2-3 минути, докато сместа стане като емулсия.
-
Свалете съда от котлона и добавете меда. Разбърклайте добре и оставете сместа да се охлади за 8-10 минути, като разбърквате от време на време.
-
Сложете сьомгата в малък съд и залейте с маринатата. Разпределете я добре и оставете за 20-30 минути.
-
Гответе рибата 12 минути на 180 градуса.
-
Поднесете рибата топла със салата, басмати ориз и резени лимон.
Стоян Георгиев