Лука, суровите чушки и моркова се нарязват на ситно. Сместа се посолява на вкус и се запържва в олиото.
Когато лукът омекне, се прибавя ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен.
След това се прибавят обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз.
Сместа се разбъркква добре и с нея се напълват зелевите сарми и добре се завиват.
На дъното на гювечник се слага един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите се поставят сухите червени чушки, които предварително трябва да са държани 6 часа в студена вода.
Сармите се заливат с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сармите.
Пекат се на тих огън, докато зелевите листа омекнат.