Постни зелеви сарми
минути
порции
сложност
Съставки
- 15 листа кисела зелка
- 4 глави кромид лук
- сол
- 1 к.ч. ориз
- 2 броя домат
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. магданоз
- 2 броя сушени червени чушки
- 2 броя червена чушка
- 1 бр. морков
- 1 1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне
-
Лука, суровите чушки и моркова се нарязват на ситно. Сместа се посолява на вкус и се запържва в олиото.
-
Когато лукът омекне, се прибавя ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен.
-
След това се прибавят обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз.
-
Сместа се разбъркква добре и с нея се напълват зелевите сарми и добре се завиват.
-
На дъното на гювечник се слага един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите се поставят сухите червени чушки, които предварително трябва да са държани 6 часа в студена вода.
-
Сармите се заливат с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сармите.
-
Пекат се на тих огън, докато зелевите листа омекнат.