Полезни факти

Чушките или още наричани пиперки са плодовете на растението пипер (Capsicum annuum). Видът и вкусът на плода зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят.

Има голямо разнообразие на формите – доматообразни (ратунди), кубични (каба), конусовидни (капии), рогообразни (кози рог), черешовидни. Освен по форма, могат да се различават по цвят - разпространени са червени и зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. 

Друга основна характеристика по която се различават е вкуса – могат да бъдат  сладки и лютиви (с до 2 % съдържание на капсаицин). 

Жълтите и оранжевите чушки са сходни по сладост и сочност. Червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост, като червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки.

За родина на чушката се приемат Южна Америка и Западна Индия, като откриването й се свързва с  началото на XVІ век и испанските изследователи, кото пренасят чушките в Европа. Твърди се, че Христофор Колумб е донесъл първите семенца в Европа, като дар за испанската кралица.

В Европа чушки се отглеждат главно в топлите средиземноморски държави - Испания, Кипър, Франция и Италия, които са и най-големите износители.

Интересно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, камбата, е наричана там болгарский перец (български пипер).

Използват се пряко – в салати, за сандвичи, за гарнитури, в ястия, в туршии, сушени, смлени на червен пипер, а някои видове - и за лекарства или за декоративни цели

Ползи за здравето

Чушките имат високо съдържание на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо от това в магданоза и цитрусовите плодове.

Лютите чушки са богати на капсаицин - вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с изразено антиоксидантно действие. Смятани са и за силен афродизиак.

Състав: 100 гр чушки се съдържат 10 мг калций, 13.2 мг магнезий, 24 мг фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и захари.

Чушките имат високо съдържание на цинк, който е изключително важен за растежа на децата.

Съдържат и биофлавоноиди, които осигуряват добра превенция на организма срещу сърдечно-съдови и неопластични заболявания.

Някои заболявания, свързани с възрастта, като слепота в напреднала възраст, се дължат на клетъчна дегенерация. Червените чушки съдържат полинутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат забавянето на клетъчната дегенерация.