Полезни факти

Рода на чубрицата (Satureja) от семейство Устноцветни, включва около 30 вида едногодишни или многогодишни тревисти растения. Разпространени са в топлите умерени райони на Северното полукълбо.

Ниски храсти, растящи на сухи слънчеви места, те достигат 15-50 см. височина и имат малки листа дълги 1-3 см. 

Цветовете израстват от стъблото в кръгово разположени венци и са бели до розово-виолетови на цвят.

От растението се използва надземната част, брана преди, по време или след цъфтежа и изсушена на сянка.

Изсушената билка има зелен цвят, характерна миризма и леко лют вкус. Съхранява се на сухо и проветриво място. 

Като подправка най-често се използва смесена със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух.

Използва се и в прясно и изсушено състояние. Добавя се във варива, ястия от меса, кайма, яхния.

Чубрицата е била любима добавка към ястията на древните римляни дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия - през І в. пр. Хр. Вергилий отглеждал чубрица, от която медът на пчелите му ставал по-ароматен. 

През Античността чубрицата е смятана за афродизиак, а през Средновековието чубрицата се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Латинското име на чубрицата – “satureia” означава “трева на сатирите” – митични същества, полу-хора, полу-козли. 

Ползи за здравето

Помага при стомашно-чревни заболявания, тъй като стимулира стомашната и чревна дейност. 

Действа като болкоуспокояващо и укрепващо средство. 

Има и отхрачващо действие.

Употребява се против повръщане, в някои случаи и при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. 

Препоръчва се употребата й при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, нервни припадъци и др.

Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект.

Сред важните минерали съдържащи се в чубрицата са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен. А витамините, които се съдържат в най-голямо количество в чубрицата са А, С, В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6 (пиридоксин).

В билката има и много диетични фибри, които допринасят за увеличаване на добрия холестерол.

Тимолът, съдържащ се в чубрицата има доказани антисептични и противогъбични свойства.