Полезни факти

Киселото зеле е нискокалорична храна, получена при млечно-киселата ферментация на пъпките на зелето в специална саламура. Този хранителен продукт е богат на витамини (А, В, С и К) и минерални микроелементи.

Поради високата си соленост не се препоръчва за консумиране в големи количства от хора, страдащи от бъбречнокаменна болест или хипертония.

Киселото зеле се консумира както в суров вид, като салата, така и печено или варено, а листата му се използват за приготвянето на сарми.

Саламурата (зелевият сок) също се консумира и се смята за много полезно средство при лекуване на махмурлук.

Киселото зеле присъства в множество европейски и производните им национални кухни, където се използва като гарнитура или гатрнитура или част от основното ястие. В България също е част от традиционната кухня и освен сурово, се приготвя запечено във фурна със свинско или птиче месо, съставна част е от характерни ястия като бурания, сарми и капама.