Телешки гулаш
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 стръка пресен лук
- 100 мл бяло вино
- 3 бр. дафинов лист
- ч.л. кимион
- ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 600 мл бульон
- 1 люта чушка
- 4 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 моркова
- 500 г картофи
- 500 г лук
- 500 г телешко месо
- 20 г масло
- 35 г магданоз
- зехтин
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
-
Загряват се 4-5 с.л. зехтин заедно с маслото и се запържва нарязания на полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Добавя се нарязаното на кубчета месо и се запържва, докато хване леко златиста коричка.
-
Добавя се бульон, колкото да покрие продуктите и котлона се намалява, като периодично се разбърква и се долива от бульона.
-
Вари се около час и 15 минути и се добавят лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Изсипва се останалия бульон и се добавят дафиновите листа.
-
Захлупва се и котлона се увеличава. Вари се около 30 минути или докато картофите се сварят. Подправя се със сол и черен пипер, добавят се виното и ситно нарязаните пера зелен лук и магданоз.
-
Оставя се още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното
-
Поднася се с 1-2 с.л. готварска сметана и по желание, със ситно нарязан магданоз и пресен лук.