Полезни факти
Кимионът е подправка с аромат подобен на този на кима, но по-остър от него. Принадлежи към сем. Сенникоцветни заедно с магданова и моркова и произхода му се свързва със Средна Азия. Кимионът няма родство с черния кимион — друго име на посевната челебитка (Nigella sativa).
Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия и Чили. У нас се култивира в южните части на страната..
Плодовете-семки се използват като подправка. Имат характерен горчив вкус и силен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла.
Използва се в кулинарията, колбасарството, при правене на напитки. Той е една от съставките на кърито.
Кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня, а в традиционната българска кухня се използва като задължителна подправка при сушенето на месо, в суджуци и наденици. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект.
Кимионът на цели зърна запазва вкусовите си качества по-дълго от смления. Съхранява се в здраво запечатан съд на хладно, сухо и тъмно място.
Ползи за здравето
Кимионът е много богат на желязо и манган. В него се съдържат и калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и селен.
Помага за намаляване на загубата от калций в костите и има хипогликемичен ефект.
В семената на кимиона преобладават Омега-6 мастни киселини.
Също така е добър източник на витамин B1. В по-оскъдни количества се срещат витамини А, С, Е и К, както и няколко витамина от B-групата.
В народната медицина се използва като стимулант, има газогонно и противомикробно средство.
Рискове за здравето
Препоръчително е да се избягва от диабетици, тъй като може да взаимодейства с противодиабетни медикаменти.