Печена агнешка плешка върху задушен спанак, аспержи и артишок
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 г червен пипер
- 5 г черен пипер
- морска сол
- връзка пресен лук
- 4 скилидки чесън
- 200 г домати
- 200 г аспержи
- 4 бр. артишок
- 600 г спанак
- 1 бр агнешка плешка
- връзка магданоз
- 5 г джоджен
- 2 стръгчета розмарин
- зехтин
- масло
Начин на приготвяне
-
Агнешкото месо се измива и се подсушава добре. Натрива се хубаво с червения пипер, черния пипер, джоджена, мащаерката и розмарина. Отгоре се накъсва на парченца маслото.
-
Добававят се целите главички чесън (необелени) и се поръсва с морската сол.
-
Хартия за печене се намокря и се намачква добре и в нея се увива добре агнешката плешка. Отгоре тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 100 градуса фурна. Пече се 12 часа.
-
След като агнето се опече и поомекне, се развива от фолито и се запича за още около 10-15 минути (докато кожичката му стане хрупкава).
-
За гарнитурата се почиства, измива и нарязва спанака. По желание се добавя малко нарязан чесън. Към спанака се добавят и нарязаните пресен лук и домати.
-
Пресните аспержи се измиват и се отстраняват връхчетата им. Бланшират се за 2 минути във вряща вода. Артишокът също се измива, почиства и бланшира, но за 15-30 минути (в зависимост от артишока). След бланширането се потапят в ледена вода за да се спре процеса на готвене.
-
В нагорещен със зехтин тиган се добавят продуктите и се задушават, докато спанакът омекне (но остане свеж). Овкусява се с малко сол и ситно нарязан магданоз. Снема се от котлона.
-
Вече готовото месо се сервира с топлата гарнитура.