Полезни факти

Розмаринът е многогодишно тревисто растение разпространено в района на Средиземноморието. Другото известно име на билката е бабин косъм. Латинското й название е Rosmarinus officinalis и спада към сем. Устноцветни, което включва много други билки и подправки, като мента и мащерка например. 

Розмаринът се среща в изправена и в пълзяща форма, а цветовете му могат да бъдат с различни разцветки - бели, сини, розови, морави. 

В традиционната средиземноморска кухня се използват като подправка розмаринови листа в прясна и сушена форма.

В кулинарията розмаринът се използва най-вече заради способността му да подтиска специфичната миризма на някои видове меса, като овнешко и свинско. Специалистите отдавна знаят, че розмаринът придава на месото дивечов аромат. Като цяло розмаринът се използва също както и дафиновия лист. Важно е да се знае обаче, че при прекалено дълго задържане розмаринът може да придаде на блюдото горчив вкус.

Розмаринът съдържа в листата си много етерични масла, танини, горчиви вещества, флавоноиди, тритерпинови киселини. Етеричните масла, които се съдържат са от борнеол, камфен, камфор и цинеол.

Според сведения от 1235 г. кралицата на Унгария, Елизабет, се е излекувала от парализа, като масажирала ставите си с розмарин, който бил киснат във вино.