Зрял фасул яхния
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 щипка черен пипер млян
- 2 с.л. доматено пюре
- 50 г краве масло
- 2 с.л. брашно тип 500
- 1 ч.л. джоджен сушен
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. сол
- 300 г наденица
- 1 ч.л. червен пипер
- 150 г домати
- 1 ч.л. захар
- 50 мл зехтин
- 2 бр. моркови
- 2 бр. сушени червени чушки
- 100 г лук кромид стар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 500 г фасул зрял
Начин на приготвяне
-
Бобът се почиства, измива и накисва от предната вечер в 1 л студена вода с лъжичка сода.
-
На другия ден водата се изхвърля и бобът се слага в глинен гювеч или гърне, заедно с нарязания лук, разполовенитe сухи червени чушки, морковите, нарязани на колелца, нарязаните домати, 30 мл зехтин, черен пипер и мащерка.
-
Залива се с топла вода, толкова че да останат два пръста под капака и се слага във фурната на 200 градуса за 50 минути, след което градусите се намалят на 160 и бобът се готви така още 3 часа с капак.
-
Наденичките се режат на парченца и се запържват в малко зехтин, изваждат се и в същия тиган се слага маслото с 1 с.л. зехтин.
-
В него се запържва за кратко червения пипер и брашното, добавя се доматеното пюре, размито в 20 мл вода, и чубрицата. Разбърква се и щом клокне се маха от котлона.
-
Гювеча се отхлупва, добавя се сол, наденичките и се изсипва запържения пипер.
-
Всичко се разбърква, добавя се джоджен и се запича отново на 180 градуса за още 15 минути без капак