Постен чомлек
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг малки лукчета
- 2 глави кромид лук
- 1 к.ч. олио
- 4 броя домат
- 1 глава чесън
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 бр. дафинови листа
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 к.ч. червено вино
Начин на приготвяне
-
Главите кромид лук се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Когато лукът стане златист се прибавят червените домати - обелени и настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер и дафиновия лист. Доматите могат да бъдат пресни или от консерва.
-
Към продуктите се добавя вода, колкото да бъдат покрити с течност. Налива се виното, посолява се и се прибавя стритата чубрица. Оставя се да се задушава на слаб огън.
-
Когато лукчетата омекнат се прибавя брашното. То трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Ястието се задушава още десетина минути.
-
Чомлекът става по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които съдържа.