Главите кромид лук се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Когато лукът стане златист се прибавят червените домати - обелени и настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер и дафиновия лист. Доматите могат да бъдат пресни или от консерва.
Към продуктите се добавя вода, колкото да бъдат покрити с течност. Налива се виното, посолява се и се прибавя стритата чубрица. Оставя се да се задушава на слаб огън.
Когато лукчетата омекнат се прибавя брашното. То трябва да е предварително препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Ястието се задушава още десетина минути.
Чомлекът става по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които съдържа.