Леща с гъби и яйчени топчета
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. чубрица
- 3 с.л. брашно тип 500
- 10 ск. чесън стар
- 1 гл. лук кромид стар
- 200 г гъби
- 2 ч.ч. леща
- 1 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Лещата се сварява предварително.
-
В мазнина се запържват нарязана на ситно глава лук и нарязани на ситно скилидки чесън. Прибавят се нарязаните гъби и се задушават няколко минути.
-
Добавяе се червения пипер и лещата с водата, в която е варена.
-
При необходимост се добавя още вода, може и бульон за по богат вкус. Котлона се намалява до най-ниска степен.
-
В купичка се разбъркват яйцето, брашното и чубрицата. Ако яйцето е по-голямо се добавя още брашно, трябва да се получи гъста каша.
-
С лъжица се загребва от ароматната смес и се пуска в лещата. Когато са готови, топчетата изплуват отгоре. Могат да се направят по-големи или съвсем малки.
-
Лещата се сервира гореща. Вместо чубрица, могат да се използват всякакви други билки по желание.