Полезни факти

Лещата е едно от най-древните културни растения, отглеждано у нас. Принадлежи клъм сем. Бобови и е едногодишно тревисто растение, чийто произход се свързва с Азия и Близкия изток.  Зърната й са дребни, дисковидни, със зелен, сив или бежов цвят. 

Смята се, че лещата е сред първите култивирани от човека храни. Споменава се дори в "Книга на сътворението" в Стария завет на Библията.

Това обикновено бобово растение крие огромен потенциал за лятно ястие. Лещата е евтин продукт, достъпен през цялата година. Готви се лесно и бързо, лека е за храносмилане и е от особена полза през лятото, за предотвратяване на анемични състояния в горещините и осигуряване на енергия за по-дълги интервали от време през деня.

Една чаша сварена леща осигурява почти пълния Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на редица важни съставки, като триптофан – над 50% от ОДП, фосфор – 36%, фибри – 63% и същевременно едва 12% калории.

Видовете леща се разделят на дребни и едри сортове, които имат най-различен цвят на зърната, като цветът варира през червено, розово, към жълто, зелено, кафяво.

Ползи от лещата

Тъй като е изключително богата на фибри, лещата благоприятства понижаването на холестерола, както и регулирането на кръвната захар, предотвратявайки твърде бързото й покачване след хранене.

Съдържа големи количства желязо и магнезий -  порцията от 200 грама съдържа съответно 36% от ОДП желязо и 49% магнезий, което има укрепващ ефект върху сърдечните мускули.

Магнезият, като естествен антагонист на калциевите канали, действа освежаващо на кръвоносните съдове, позволявайки им да се отпуснат, което понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението, а оттам и води до по-равномерно разпределение на кислорода и хранителните вещества из тялото.

Желязото е полезно и за освежаване на телесните запази от елемента, особено за жени по време на менструация. Заради завишените си нужди от желязо, бременни жени и подрастващи деца също трябва често да хапват леща - основната му биологична роля е да участва в изграждането и функцията на хемоглобина.

Лещата не е наситена на мазнини и калории, което я прави подходяща храна за пазещите фигурата си.