В мазнина се запържват нарязана на ситно глава лук и нарязани на ситно скилидки чесън. Прибавят се нарязаните гъби и се задушават няколко минути.
Добавяе се червения пипер и лещата с водата, в която е варена.
При необходимост се добавя още вода, може и бульон за по богат вкус. Котлона се намалява до най-ниска степен.
В купичка се разбъркват яйцето, брашното и чубрицата. Ако яйцето е по-голямо се добавя още брашно, трябва да се получи гъста каша.
С лъжица се загребва от ароматната смес и се пуска в лещата. Когато са готови, топчетата изплуват отгоре. Могат да се направят по-големи или съвсем малки.
Лещата се сервира гореща. Вместо чубрица, могат да се използват всякакви други билки по желание.