Зелеви сарми с кайма и гъби в гювеч
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 щипка сол
- 2 щипка кимион
- 1 щипка червен пипер
- 3 щипка черен пипер млян
- 3 щипка чубрица
- 5 с.л. олио
- 1 бр. бульон гъбен кубче
- 125 г ориз
- 1 буркан доматен сок
- 1 бр. праз лук
- 400 г гъби печурки
- 500 г кайма
- 1 бр. зелка
- 1 щипка джоджен сушен
- 1 с.л. магданоз пресен
- 1 бр. моркови
Начин на приготвяне
-
Изчистват се и се измиват големите листа от зелката. Праза, гъбите и моркова се нарязват на ситно.
-
Каймата се овкусява със сол, черен пипер, кимион и чубрица и се оставя за около 20 мин, след което се размива с доматения сок.
-
Лука, гъбите и моркова се задушават в голяма тенджера. След което се добавят черен и червен пипер, сол и чубрица.
-
Отделно каймата се запържва с доматения сос, докато изври. Към гъбите се добавят измития ориз, гъбения бульон и допълнително вода, за да се свари ориза.
-
След като е готов се прибавят каймата и магданоза, и се оставя за няколко минути, за да се смесят всички подправки и се отстранява от котлона.
-
Всяка сармичка се взима, слагат й се по няколко лъжички пълнеж и се увива добре, след което се подреждат в гювеча.
-
Най-отдолу се слага малко олио. След като се подредят всички сарми, доливат се с малко зелев сок и вода и се пекат около 2 часа.