Изчистват се и се измиват големите листа от зелката. Праза, гъбите и моркова се нарязват на ситно.
Каймата се овкусява със сол, черен пипер, кимион и чубрица и се оставя за около 20 мин, след което се размива с доматения сок.
Лука, гъбите и моркова се задушават в голяма тенджера. След което се добавят черен и червен пипер, сол и чубрица.
Отделно каймата се запържва с доматения сос, докато изври. Към гъбите се добавят измития ориз, гъбения бульон и допълнително вода, за да се свари ориза.
След като е готов се прибавят каймата и магданоза, и се оставя за няколко минути, за да се смесят всички подправки и се отстранява от котлона.
Всяка сармичка се взима, слагат й се по няколко лъжички пълнеж и се увива добре, след което се подреждат в гювеча.
Най-отдолу се слага малко олио. След като се подредят всички сарми, доливат се с малко зелев сок и вода и се пекат около 2 часа.