Начало > Основни ястия > Рибник по Пловдивски

Рибник по Пловдивски

Рибник по Пловдивски
210
x4
2
210
минути
x4
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Запържва се сместа от ситно нарязания лук, нарязаната на малки парченца чушка и обеления и настърган домат. (Сместа може да се задуши или запържи по ваш избор)

  2. След омекване на зеленчуците се оставят да изстинат и към тях се прибавят счуканите орехови ядки, стритата чубрица и черния пипер. Посолява се на вкус.

  3. С така готовата смес се напълва измития, почистен и осолен шаран. Зашива се с попарен във вряла вода конец. (Според старите поверия, конецът трябва да е червен или бял, за да се предпазим от уроки.)

    За тестото:

  4. Маята се разтваря в 1 и 1/2 кафена чашка хладка вода.

  5. Прибавя се щипка сол и 1/2 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя да втаса за 15 мин.

  6. Изсипва се брашното в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипва втасалата мая. Поръсва се с малко сол и се налива хладка вода. Замесва се тесто, което после се дели на две части. Всяка от частите се разточва с големината на тавата, в която ще пече.

  7. В намаслената тава се слага едната кора, намазва се с олио и се поставя напълнения шаран. Покривате с втората кора.

  8. Върху нея с остър нож очертавате главата и люспите на шарана. Намазва се кората с олио и се пече в умерена фурна 2 часа и половина.

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?