Рибник по Пловдивски
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Запържва се сместа от ситно нарязания лук, нарязаната на малки парченца чушка и обеления и настърган домат. (Сместа може да се задуши или запържи по ваш избор)
-
След омекване на зеленчуците се оставят да изстинат и към тях се прибавят счуканите орехови ядки, стритата чубрица и черния пипер. Посолява се на вкус.
-
С така готовата смес се напълва измития, почистен и осолен шаран. Зашива се с попарен във вряла вода конец. (Според старите поверия, конецът трябва да е червен или бял, за да се предпазим от уроки.)
За тестото:
-
Маята се разтваря в 1 и 1/2 кафена чашка хладка вода.
-
Прибавя се щипка сол и 1/2 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя да втаса за 15 мин.
-
Изсипва се брашното в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипва втасалата мая. Поръсва се с малко сол и се налива хладка вода. Замесва се тесто, което после се дели на две части. Всяка от частите се разточва с големината на тавата, в която ще пече.
-
В намаслената тава се слага едната кора, намазва се с олио и се поставя напълнения шаран. Покривате с втората кора.
-
Върху нея с остър нож очертавате главата и люспите на шарана. Намазва се кората с олио и се пече в умерена фурна 2 часа и половина.