Полезни факти

Най-популярния и широко използван у нас вид оцет е винения. Той се произвежда от червено вино, като колкото по-високо е качеството на използваното грозде, толкова по-високо е и качеството на оцета. Виненият оцет се прави от започнало да вкисва вино, което се разрежда с преварена вода до 7–8° алкохол. Налива се в широк съд и се държи при 25–30° за протичане на оцетна ферментация.

Виненият оцет е много популярен във френската кухня – лекият му вкус и аромат се добавят практически към всяко ястие – шашлик, маринована риба, пилешко, салати, сирена. Виненият оцет добре се съчетава с много подправки и сосове – пипер, горчица, майонеза.

 Добре познат е още от Античността, когато е бил използван най-често като противовъзпалително средство и за дезинфекция на водата.

Оцетът е отлично средство за разграждане на мазнини и най-вече винения оцет, който спомага за ускорение на метаболизма, регулира теглото и ни поддържа в добро здраве. В повечето диети се споменават чудотворните му ефекти, а съществува и оцетна диета, която е съставена единствено от неговата употреба.

Богат е на калций, натрий и цинк. Благодарение на съдържанието на калий, употребата на винения оцет ни тонизира и подобрява обмяната на веществата. 

Ползи за здравето

Гаргарата с вода, в която предварително в добавен оцет, носи облекчениепри кашлица и болки в гърлото.

Помага при схващания на мускулите – препоръчително е да добавите и мед към водата с оцет, за да осигурите на организма си допълнително количество витамини. Много бърз и лесен начин за справяне със схващането на мускулите, както и за подсилване на имунната система.

Изплакването на устата с предварително разредена вода с оцет ще ви помогне за предотвратяване на възпаление на венците, както и като превантивна мярка срещу зъбен камък.

При висока температура и навяхвания на ставите може да се наложите с компрес напоен с оцет.

Херпесните вируси са типични за зимните месеци, но и бързо лечими, ако се обтрият възможно най-бързо след появяването им с памук напоен с няколко капки оцет.

Оцетът може да се използва и за изплакване на детските дрехи след пране.

Придава блясък на косата и успокоява сърбежа от ухапвания. Японците сипват по няколко капки винен оцет в шампоана и душ гела за мекота на кожата и блясък на косата.

Лекарите препоръчват да добавяме в менюто си винен оцет, колкото се може по-често, заради високото съдържание на антиоксиданти. Той е изключително ценен в борбата с холестерола и сърдечно-съдовите заболявания. 

Противовъзпалителните вещества, които се съдържат в белия и червения винен оцет, забавят процесите на стареене, а благодарение на съдържанието си на флавоноидите, виненият оцет засилва имунната система и се явява надежден защитник не само срещу обичайните простуди, но и срещу сериозни заболявания, като например рак.