Пай с праскови
минути
порции
сложност
Съставки
-
за масленото тесто:
- 1 яйце
- 50 г пудра захар
- 150 г брашно
- 100 г масло
-
За плънката:
- 1 пак. ванилена захар
- настъргана кора от лимон
- 100 г захар
- 15 г нишесте
- 200 г праскови
- 45 мл бяло вино
Начин на приготвяне
-
Нарязаните праскови се сваряват заедно със захарта и виното.
-
Нишестето се разтваря със студена вода и се долива, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
-
Накрая се добавят ванилената захар и настърганата кора от лимон. Оставя се да се охлади.
-
Замесва се тесто от размекнатото масло, брашно, яйце и пудра захар. Оставя се за 1 час в хладилника.
-
Разточва се кора от тестото с дебелина 0.5 см.
-
Тестото се разстила в намазнена форма за пай, кото се покриват и стените. Изсипва се охладената плънка.
-
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути (до зачервяване).