Бадемов кейк с рикота и круши
минути
порции
сложност
Съставки
-
за блата:
- 3 броя яйца
- 130 г захар
- 100 г масло
- 70 г брашно тип 500
- 180 г смлени бадеми
-
за крушите:
- 2 броя круша
- 70 г захар
- бр. лимонов сок
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. ванилов екстракт
- 2 с.л. вишнев ликьор
-
за крема:
- 500 г сирене "рикота"
- 200 г захар
- 250 мл сметана
Начин на приготвяне
-
В голяма купа разбийте захарта и яйцата, докато сместа стане бледо жълта и пухкава.
-
На части добавете разтопеното и охладено масло и разбийте добре. Прибавете брашното и разбийте, докато сместа стане гладка.
-
Прибавете смлените бадеми и разбъркайте с шпатула.
-
Изсипете сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за печене с падащо дъно с диаметър 23 сантиметра.
-
Печете 20-25 минути в предваритлено загрята до 180 градуса. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
-
Разтопете маслото в касерола и добавете нарязаните на кубчета обелени круши. Прибавете захарта, лимоновия сок, вишневия ликьор и ваниловият екстракт.
-
Гответе на средно силен огън около 7-8 минути, докато крушите омекнат и добавете царевичното нишесте. Разбъркайте и свалете съда от котлона. Прехвърлете крушите в купа и охладете напълно.
-
В голяма купа разбийте рикотата и захарта до пухкав крем. Смесете с разбитата сметана, а след това добавете крушите с част от сиропа. Запазете останалия сироп за блата.
-
Разрежете внимателно блата на две и долната кора сложете в голямо плато. Намалсете стените на съда за печене и го поставете около блата. Полейте с половината от сиропа и изсипете крема с круши.
-
Загладете внимателно и покрийте с горната част на блата. Полейте с останалия сироп, покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 6 часа.
-
Поднесете кейка с препечени бадеми с кафява захар или поръсен с пудра захар и парченца круша.
Стоян Георгиев