Полезни факти

Прасковата е вид дърво достигащо на височина до 4 метра. Латинското му название е Prunus persica и принадлежи към растенията от сем. Розоцветни.

Латинското наименование persica се свързва с Персия, защото вероятно от там са внесени в Европа, но за родина на прасковата се смята Китай. Там богът на дълголетието се изобразява винаги с праскова в ръце.

През средните векове  плодовете на прасковата са били смятани за вредни, а с лечебна цел са се ползвали само листата.

Прасковите имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане. 

Изчиства тялото от шлаките, разгражда бързо мазните и тежки храни, затова се смятат за отличен десерт след тежки, висококалорични хранения.

Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм За регулиране ритъма на сърцето се препоръчва 250 грама сок от праскови да се пие 15-20 минути преди ядене. Тази рецепта помага и на хора, страдащи от малокръвие и проблеми със стомаха.

Въпреки че е сладка, прасковата е диетичен плод, тъй като има малко калории (40 ккал за 100 г), но много засища. Затова се препоръчва като лека закуска между отделните хранения.