Полезни факти

Нишестето, познато още като скорбяла, е полизахарид, който се образува в резултат на фотосинтезата в листата на растенията и се натрупва като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Като хранителен продукт се произвежда под формата на бяла прахообразна маса със състав 78–86 % полизахаридът нишесте, 12–20 % вода и незначително количество соли и белтъчини.

Състои се от два полизахарида — амилоза и амилопектин, като тяхното съотношение е различно в различните източници на нишесте (царевица, пшеница, ориз, картофи, ръж, овес и др.). У нас се произвежда нишесте от царевица, пшеница, ориз и картофи.

Нишестето намира приложения в хранителната, хартиената и фармацевтичната промишленост за получаване на етилов алкохол, глюкоза, хартия, текстил, лепила и др.

То е висококалоричен и лесноусвоим продукт. Разтваря се в гореща вода, като нишестените зрънца набъбват и при изстиване желират. Модифицирано нишесте се използва за сгъстяване на замразени храни.

 Ако е необходимо да се получи чиста глюкоза, варенето на нишестето продължава по-нататък, докато се постигне по-пълното му превръщане в глюкоза.  Полученият след неутрализацията и филтрацията разтвор се сгъстява, докато от него не започнат да се отделят кристалите на глюкозата.

При нагряването на сухо нишесте до 200-250° се извършва неговото частично разлагане и се получава смес от по-малко сложни от нишестето полизахариди (декстрин и др.). Това свойство се използва при производство на гликоза и локум. 

Ползи за здравето

Продуктите, съдържащи нишесте помагат за набавяне на енергия и редица полезни вещества, като витамини от В-групата, фибри, калций, желязо. Въглехидратите в нишестените храни са добър източник на енергия за тялото, защото то ги преработва много по-лесно в глюкоза, отколкото протеините или мазнините.

Препоръчва се ежедневното консумиране на нишестени продукти, като част от балансирането хранене, като те трябва да съставляват 30% от храната ни.

Царевичното нишесте е естествен противовъзпалителен продукт, който успокоява дразнещата и сърбяща кожа, както и различни видове кожни изгаряния. То успокоява, омекотява кожата и абсорбира излишните мазнини, като същевременно регулира рН-то й. Също така предотвратява образуването на свободни радикали, които са причинителите на ракови заболявания.

Царевичното нишесте понижава нивото на лошия холестерол и по този начин намалява риска от кардиоваскуларни заболявания.