Гратен от патладжан, моцарела и песто
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 броя патладжан
- 100 мл зехтин
- 50 г брашно тип 500
- 40 г пармезан
- 1 бр. яйца
- 2 топки моцарела
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 чаша галета
- 3-4 с.л. песто
-
За доматения сос:
- 4-5 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 700 г домати консерва
- 1 ч.л. захар
- 3-4 клонки босилек
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне
-
В тенджера загрейте зехтина, добавете нарязаният на филийки чесън и запържете за около минута.
-
Налейте доматите, овкусете със захар, сол и черен пипер и варете 15 минути на средно силен огън, като разбърквате периодично.
-
Измитите патладжани нарежете на филийки с дебелина около половин сантиметър и поръсете със сол от двете страни. За 4 порции ще ви трябват 8 еднакви по големина филийки патладжан.
-
Нарежете босилека на жулиени и го добавете към готовия доматен сос.
-
В три чинии сложете брашно, яйце и галета и всеки продукт овкусете със сол и черен пипер. Към галетата добавете ситно настъргания пармезан и разбъркайте добре.
-
С кухненска хартия подсушете филийките патладжан и всяка овалвайте последователно в брашно, яйце и накрая в сместа от галета и пармезан.
-
В тиган загрейте 50 милилитра зехтин и маслото и изпържете патладжана за около 2 минути от всяка страна, докато стане златист и хрупкав. Запържените патладжани извадете върху домакинска хартия и оставете за малко, колкото да поеме излишната мазнина.
-
Покрийте тава за печене с домакинска хартия и подредете половината патладжан. Покрийте с по 1-2 супени лъжици от доматения сос, отгоре поставете нарязаната на дебели филийки моцарела и отново сложете от соса. Добавете по 1 чаена лъжичка босилеково песто и покрийте с останалия патладжан. Завършете с по 1 супена лъжица от соса.
-
Ако ви остане доматен сос, прехвърлете в буркан и приберете в хладилника.
-
Запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Поднесете с хрупкав хляб и пресен босилек.
Стоян Георгиев