Яхния от коприва
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. джоджен пресен
- 2 щипка сол
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 с.л. масло
- 250 г коприва
Начин на приготвяне
-
Копривата се сварява в солена вода за няколко минути. Отцежда се и се нарязва на ситно или се смила.
-
Маслото се разтопява, прибавя се брашното и се разбърква бързо, докато се запържи. Добавят се червения пипер, малко вода и копривата, заедно със ситно нарязания пресен джоджен.
-
Разбърква се отново, за да няма бучки брашно, и бавно се залива с вода за две порции. Посолява се.
-
Оставя се няколко минути на слаб котлон да покъкри.
-
Отделно се сваряват две яйца, нарязват се на ситно и се поръсват върху всяка порция.