Ориз със скариди
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Загряват се 4 с.л. олио и 1 с.л. масло, добавя се измития и изцеден ориз. Запържва се за 2-3 мин.
-
Налива се гореща вода 2 см над ориза, поръсва се със сол и черен пипер. Котлона се намалява на най-слаба степен и ориза се оставя да набъбне.
-
За скрадите: лука се нарязва на ситно, слага се в по-дълбок тиган с олио. Щом започне да се пържи, котлона се намалява на ниска стапен и се оставя за около 20 мин. Капака се вдига и ако има повече течност, котлона се засилва малко да изври водата.
-
Прибавят се течната сметана, каперсите и ситно нарязания риган. Овкусява се със соса от каперсите.
-
Добавят се изчистените скариди и ястието се вари 5 минути.
-
Готовите скариди се сипват върху ориза и се сервира.