Полезни факти

Каперсите са вид храсти с пълзящи бодливи клони с дължина 1-2 метра. Латинското им название е Capparis spinosa и спадат към сем. Кръстоцветни.

 Широко разпространени са по Средиземноморието, а в диворастящо състояние се срещат в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка.

Използват се недоразвитите цветни пъпки на храдтите. Плодовете са с вретеновидна форма и с много семена. Имат аромат, подобен на синапа, и лютив вкус.

Идеални са за добавяне в ястия от риба, а много често хората ги консумират направо от буркана. Много добре допълват салати от домати и патладжани.

Каперсите са богати на протеини, витамин C, фибри, йод, ненаситени мазнини и органични киселини, а липсата на топлинна обработка запазва всички полезни вещества на каперсите в оптимално количество и качество.

Отварата от цветовете на каперсника помага за бързо заздравяване на рани, при зъбобол, за укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, а отварата от корените му е отлично обезболяващо средство.