Крем супа от червена леща с картофи
минути
порции
сложност
Съставки
- черен пипер
- сладък червен пипер
- 2 с.л. зехтин
- лют червен пипер
- 2 картофа
- 200 г доматено пюре
- 1 глава лук
- 50 г масло
- 2 скилидки чесън
- 250 г червена леща
Начин на приготвяне
-
Лещата се слага в студена вода да ври за около 40-50 минути (да се разври), като количеството вода е около 4 пръста над лещата.
-
В тиган се слага 20 грама от маслото и в него се запържват нарязаните лук и картофи, докато леко поомекнат и се изсипват в лещата.
-
Тъй като супата доста се е сгъстила, се долива вода по преценка, в зависимост колко гъста искаме да бъде, по принцип около 2-3 ч.ч. вода.
-
Прибавя се чесъна, нарязан на ситно.
-
В същия тиган се прави запръжка от останалите 20 грама масло, една щипка сладък и люти пипер, след като се запържи леко се изсипва салцата или доматите и се прибавят към супата. Пасира се.
-
Добавя се черния пипер.
-
Супата се сервира гореща, по желание гарнирана с тиквени семки и малко заквасена сметана.