Супа с царевични питки
минути
порции
сложност
Съставки
- 6 с.л. олио
- 8 бр. тортия
- 1 глава лук кромид стар
- 4 скилидки чесън стар
- 1 с.л. червен пипер
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. чили
- 1 ч.л. червен пипер лют
- 1.50 л бульон пилешки
- 3 ч.ч. доматено пюре
- 2 бр. дафинов лист
- 2 к.л. сол хималайска
- 200 г сирене чедър
- 1 връзка магданоз пресен
- 1 авокадо
Начин на приготвяне
-
Олиото се загрява в голяма тенджера.
-
Царевичните питки тортия се нарязват на ленти и се запържват за около минута, докато станат златисти. Изваждат се и се отцеждат от мазнината върху хартия.
-
Лукът, чесънът и подправките се слагат в тенджера на слаб огън и се готвят за 5 минути, като периодично се разбъркват.
-
Бульонът, доматеното пюре, дафиновите листа, магданозът се добавят, а половината тортия се връща обратно. Оставя се да къкри на бавен огън за около 30 минути, след което се изваждат дафиновите листа.
-
Супата се пюрира в блендер на няколко пъти, ако няма достатъчно място, след което се връща обратно в тенджерата и се добавя авокадото. Оставя се да заври.
-
Супата се разпределя на порции и във всяка от тях се слага малко от останалата тортия и настърганото сирене.