Начало > Супи > Супа с печени моркови и френска леща

Супа с печени моркови и френска леща

Супа с печени моркови и френска леща
Източник: foodphotography.bg
120
x6
1
120
минути
x6
порции
1
сложност
Видео

Съставки

  • 6-7 броя моркови
  • 2 стръка целина
  • 2 с.л. джиндифил
  • 3 скилидки чесън
  • 3 клонки мащерка
  • 1.5 литра зеленчуков бульон
  • 1 с.л. семена фенел
  • 200 г френска леща
  • за зеленчуковия бульон:

  • 2 глави лук
  • 2 стръка целина
  • 2 броя моркови
  • 1/2 стрък праз
  • 2.5 литра вода
  • 1 бр. дафинов лист
  • 1 с.л. сол
  • 1/2 ч.л. семена кориандър
  • 1/2 ч.л. черен пипер на зърна
  • 3 склидки чесън
  • 4-5 стръка прясна мащерка
  • 3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне

  1. Пригответе бульона. В голяма тенджера налейте 2.5 л студена вода. сложете едро нарязаните зеленчуци, подправките, солта и билките. варете 20 минути след завиране на средно силен огън.

  2. Сварете лещата. В тенджера налейте 700 мл студена вода, сложете лещата и варете 30-35 минути след завиране. Посолете на вкус, свалете от котлона и оставете настрана.

  3. Изпечете морковите. Измитите моркови обелете и нарежете на едро. Сложете ги в тавичка за печене, полейте с 2 с.л. зехтин, овкусете със сол и поръсете със семената копър. Разбъркайте добре и печете 30 минути в предваритленмо загрята до 180 градуса фурна, докато омекнат и започнат да се карамелизират.

  4. Запържете лука. Загрейте останалия зехтин в голяма тенджера на средно висока температура. Сложете нарязнаия на кубчета лук и го задушете за 3-4 минути като разбърквате често.

  5. Добавете останалите продукти. Сложете нарязната на кубчета целина и гответе още 3-4 минути. В края сложете нарязаните на филийки чесън и джинджифил и гответе около минута.

  6. Сварете супата. Налейте бульона, добавете листенцата мащерка и печените моркови. Оставете да заври, намалете котлона и варете 30 минути под капак, като разбърквате от време на време.

  7. Пасирайте до гладкост. Пасирайте готовата супа и добавете сварената и отцедена леща.

  8. Поднесете с хрупкав хляб. Налейте супата в купички и поръсете с листенца мащерка. Поднесете с хрупкав хляб и люта чушка.

Стоян Георгиев

Още Супи

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък