Супа с печени моркови и френска леща
минути
порции
сложност
Съставки
- 6-7 броя моркови
- 2 стръка целина
- 2 с.л. джиндифил
- 3 скилидки чесън
- 3 клонки мащерка
- 1.5 литра зеленчуков бульон
- 1 с.л. семена фенел
- 200 г френска леща
-
за зеленчуковия бульон:
- 2 глави лук
- 2 стръка целина
- 2 броя моркови
- 1/2 стрък праз
- 2.5 литра вода
- 1 бр. дафинов лист
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. семена кориандър
- 1/2 ч.л. черен пипер на зърна
- 3 склидки чесън
- 4-5 стръка прясна мащерка
- 3-4 стръка магданоз
Начин на приготвяне
-
Пригответе бульона. В голяма тенджера налейте 2.5 л студена вода. сложете едро нарязаните зеленчуци, подправките, солта и билките. варете 20 минути след завиране на средно силен огън.
-
Сварете лещата. В тенджера налейте 700 мл студена вода, сложете лещата и варете 30-35 минути след завиране. Посолете на вкус, свалете от котлона и оставете настрана.
-
Изпечете морковите. Измитите моркови обелете и нарежете на едро. Сложете ги в тавичка за печене, полейте с 2 с.л. зехтин, овкусете със сол и поръсете със семената копър. Разбъркайте добре и печете 30 минути в предваритленмо загрята до 180 градуса фурна, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
-
Запържете лука. Загрейте останалия зехтин в голяма тенджера на средно висока температура. Сложете нарязнаия на кубчета лук и го задушете за 3-4 минути като разбърквате често.
-
Добавете останалите продукти. Сложете нарязната на кубчета целина и гответе още 3-4 минути. В края сложете нарязаните на филийки чесън и джинджифил и гответе около минута.
-
Сварете супата. Налейте бульона, добавете листенцата мащерка и печените моркови. Оставете да заври, намалете котлона и варете 30 минути под капак, като разбърквате от време на време.
-
Пасирайте до гладкост. Пасирайте готовата супа и добавете сварената и отцедена леща.
-
Поднесете с хрупкав хляб. Налейте супата в купички и поръсете с листенца мащерка. Поднесете с хрупкав хляб и люта чушка.
Стоян Георгиев