Полезни факти

Червената леща е разновидност на лещата (Lens culinaris) от семейство Бобови (Fabaceae). Лещата е едногодишно растение, което се отглежда за семената му, които се използват за храна.

В структурно отношение стъблото и е изправено, силно разклонено още от основата, а листата и са сложни, перести. На височина тя израства най-често до 20-40 см, но при повече грижи при отглеждането и може да стигне и до 70 см. Всеки отделен лист има 3-7 чифта продълговати листчета, а на върха завършва с дълго раздвоено или просто мустаче.

Червената леща има високо съдържание на протеини и желязо, и поради това е широко използвана на вегетарианците и веганите.

В четвърт чаша леща се съдържат 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри, които допринасят за балансирано хранене и стабилизиране нивата на кръвната захар.

Червената леща е богата на фосфор, калий и магнезий, които засилват нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото ви в перфектна форма.