Лещата се слага в студена вода да ври за около 40-50 минути (да се разври), като количеството вода е около 4 пръста над лещата.
В тиган се слага 20 грама от маслото и в него се запържват нарязаните лук и картофи, докато леко поомекнат и се изсипват в лещата.
Тъй като супата доста се е сгъстила, се долива вода по преценка, в зависимост колко гъста искаме да бъде, по принцип около 2-3 ч.ч. вода.
Прибавя се чесъна, нарязан на ситно.
В същия тиган се прави запръжка от останалите 20 грама масло, една щипка сладък и люти пипер, след като се запържи леко се изсипва салцата или доматите и се прибавят към супата. Пасира се.
Добавя се черния пипер.
Супата се сервира гореща, по желание гарнирана с тиквени семки и малко заквасена сметана.