Чеснови билкови хлебчета
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с.л. от брашното, оставя се да шупне.
-
Брашното се пресява два пъти, прави се кладенче и се слагат яйцето, 50 мл от зехтина, сол, оцет и сметаната.
-
Когато маята шупне се прибавя към брашното постепенно, като всичко се омесва до получаване на меко гладко тесто.
-
Оставя се на топло, покрито с влажна кърпа за 40 мин да втаса и удвои обема си.
-
В купичка се слага останалия зехтин с ригана, розмарина, мащерката и счукания чесън, всичко се разбърква.
-
Форма за мъфини се намазнява и втасалото тесто се разделя на 12 еднакви части. Оформят се 12 топчета.
-
Всяко топче се разтегля с ръце на кора, намазва се с 1 с.л. от овкусения зехтин и отново се оформя като топка, като се слага в отделенията на формата. Така се процедира с всички 12 топчета.
-
Всяко се намазва с разбит жълтък и се посипва с мак и сусам. Оставят се да втасат още 20 мин и се пекат на 160 С за 50 минути.
-
След изпичане ароматните хлебчета, добили форма на гъбки, се консумират топли.