Еврейски сладък хляб "Халла"
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се размива в голяма купа с топлата вода (около 45 ºС). Добавят се медът, яйцата, олиото и солта.
-
Брашното се добавя малко по малко при непрекъснато бъркане, след което се замесева тесто.
-
Меси се, докато не се получи еластично тесто, което не лепне. Добавя се брашно, ако е необходимо.
-
Готовото тесто се покрива с чиста влажна кърпа и се оставя за час и половина.
-
Когато удвои обема си, тестото се поставя на набрашнена повърхност, разделя се на две и се премесва още 5-6 минути.
-
Всяка част се разделя на три и се разточва на дълги "змиички", след което се заплитат, както се плете козунак. Краищата се застъпват и се сплитат на плитка.
-
Сплетените хлябове се покриват с кърпа и се оставят да втасат за около час.
-
Намазват се с разбит жълтък, поръсват се с маково семе и се пекат в предварително загрята фурна на 190 ºС за около 40 минути.