Зелеви сaрми с орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. зелев сок
- 6 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. стафиди
- 1 стр. праз лук
- 1 ч.ч. ориз
- 1/2 ч.л. черен пипер млян
- 3 с.л. орехови ядки
- 1 гл. лук кромид стар
- 1/2 гл. кисело зеле
Начин на приготвяне
-
Лука и бялата част от праза се нарязват на ситно. Запържват се в олиото.
-
Добавят се ориза, орехите и стафидите. Подправят се със сол и черен пипер и се налива 1 чаша зелев сок.
-
Държи се на котлона, докато оризът попие зелевия сок.
-
Сърмите се завиват и се нареждат в тенджера. Похлупват се с чиния, налива се останалия зелев сок и се оставят да къкрят на бавен огън до хубаво омекване на плънката.