Полезни факти

Стафидата се произвежда по цял свят и представлява гроздов плод, който е изсушен след като е набран от растението. 

Вкусът на стафидите наподобява този на прясното грозде, но те са много по-сладки. Това се дължи на високото им съдържание на захари - около 30 гр фруктоза и 28 гр глюкоза в 100 грама плодове.

След дълъг период на преседяване, захарите могат да кристализират вътре в самия плод, което прави сухите стафиди твърди, но това не засяга тяхната хранителна стойност. Тези захарни зрънца могат да бъдат разтворени чрез бланширане на плода в гореща вода или други течности.

Стафидите могат да се използват в готварството, печивата и в пивоварството или да се консумират сурови. Във Великобритания, Ирландия, Австралия и Канада думата стафида е запазена за изсушеното едро тъмно грозде, заедно със султана, което от своя страна представлява изсушено бяло грозде, и стафида (currant), което е изсушено малко грозде от тип Черен Коринт.

Лечебните свойства на стафидите са познати от дълбока древност, помагат при белодробни заболявания, бронхит, пневмония и кашлица. За целта се приготвя отвара, която помага при заболявания на дихателната система, силна кашлица, възпалено гърло. 

При лечение на бронхит се препоръчва да се нарежат 100 грама стафиди, заливат се с чаша вода и се варят за 10 минути на слаб огън. После сместа се прецежда и изстисква. От нея се пие по 1/3 чаена чаша по четири пъти на ден. Ако кашлицата е силна и придружена с хрема, се прави отвара от стафиди с лук – 3 супени лъжици сок от него се добавят към чая, приготвен по предишната рецепта. Пие се три пъти на ден по половин чаша.