Ябълков щрудел с крема сирене и орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 лист бутер тесто
- 125 г крема сирене
- 3 с.л. кафява захар
- 3-4 с.л. орехови ядки
- 2 с.л. масло
- 2 чаши ябълков пълнеж
-
за ябълковия пълнеж:
- 1 кг ябълки
- 120 г кафява захар
- 200 мл вода
- 3 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне
-
Пригответе ябълковата плънка. Измийте и обелете ябълките. Нарежете на парчета с еднаква големина, за да могат да се сготвят едновременно. Поставете резенчета ябълка в голяма купа. Залейте ябълките с лимоновия сок и половината от водата и разбъркайте, за да не потъмнеят.
-
Гответе ябълките до омекване. Смесете останалата вода и царевичното нишесте и разбъркайте добре. Изсипете в тенджера и добавете ябълките. Добавете канелата, захарта и индийското орехче. Разбъркайте и загрейте сместа. Варете на слаб огън 10 минути под капак, докато ябълките омекнат, но са запазили формата си. Свалете от котлона и охладете.
-
Останалата плънка приберете в хладилника. Останалото количество ябълкова плънка сложете в буркан и съхранявайте в хладилник до 1 седмица. Ползвайте за ябълков пай, за гарниране на палачинки, пържени филийки или сладолед.
-
Разбийте крема сиренето със захарта до пухкав крем.
-
Сложете плънката върху тестото. Развийте бутер тестото върху хартия за печене. Сложете в средата по дължина крема сиренето, а отгоре подредете резенчета ябълка. Поръсете с едро нарязани орехови ядки. Направете 4-5 диагонални разреза от плънката навън с нож за пица. Покрийте плънката с горния и долен край на тестото, а след това покрийте със страничните ленти, като ги редувате, без д аги застъпвате плътно.
-
Печете около 20 минути. Намажете с разтопеното масло и поръсете с малко кафява захар. Печете щрудела 18-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, или докато тестото бухне и добие приятен загар. Извадете и охладете преди да сервирате.
-
Охладете щрудела преди да сервирате. Поднесете с топка сладолед.
Стоян Георгиев