Царевични питки
минути
порции
сложност
Съставки
- 10 г захар
- 10 мл олио
- 2 яйца
- 20 г масло
- 350 мл прясно мляко
- 7 г мая
- 100 г пшеничено брашно
- 400 г царевично брашно
- 2 г сол
Начин на приготвяне
-
Двата вида брашно се смесват, пресяват се и се прави кладенче.
-
Прясното мляко се затопля съвсем леко и в него се разтварят маята, солта и захарта.
-
Маслото се разтапя.
-
Когато маята шупне, прясното мляко се изиспва в кладенчето, яйцата се разбиват и също се добавят към брашното.
-
Омесва се тесто, като по време на месенето се добавят разтопеното масло и олиото.
-
Тестото се оставя на топло място да втаса за 30 минути.
-
След това се разделя на топки по 80-90 грама и се оформят питките.
-
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30-35 минути.