Телешко с карамелизирана ябълка и сос балсамико
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 г сол
- 5 г черен пипер
- 1 ябълка
- 100 г захар
- 200 г телешко бон филе
-
за соса:
- 1 стрък мащерка
- 30 г мед
- 100 мл балсамов оцет
- 20 мл уиски
Начин на приготвяне
-
Телешкото бон филе се запечатва на нагорещен грил тиган по минута от всяка страна.
-
След това се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна, около 15-20 минути.
-
Готовото филе се оставя да почине 5-10 минути.
-
Ябълката се нарязва на шайби дебели 3-4 милиметра, поръсва се със захар и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 15 минути.
-
За соса балсамовия оцет се кипва с уискито, прибавят се меда и мащерката и се оставя да се редуцира (сгъсти).
-
Вече готовото телешко филе се разрязва на резени като между всеки резен се поставя карамелизирана ябълка.
-
Накрая се полива със соса от балсамико.
-
Гарнира се с картофено пюре или пресни зеленчуци.