Полезни факти

Чили, подобно на лютите чушки, съдържа много витамини, минерали, протеини и захари. В него се съдържат много натрий и калий и неслучайно ако ви гони махмурлук, е добре да изядете едно горещо и добре подлютено шкембе.

В 100 грама люти чушки се съдържат: 0.7 г белтъци, 10 мг калций, 13.2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др.

А в 100 грама чили на прах се съдържат: Калории: 282 до 324, Белтъчини: 13.46 г, Въглехидрати: 49.7 г, Мазнини: 14.28 г, Натрий: 1640 мг, Калий: 1950 мг, Калций: 330 мг, Желязо: 17.3 мг, Бета каротин: 15000 мкг.

Алкалоидът капсацин съдържащ се в чушлетата подпомага бързото изгаряне на калориите и е мощен антиоксидант. Дори при минимална консумация на чили, той предизвиква парене в устата, хранопровода. Едновременно с това той събужда апетита и спомага обилното отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок.

Капасацинът, наред с ликопена е с доказано противораково действие и е ефикасно средство за борба с процесите на остаряване.

Трябва да се има предвид, че съставът на чили сосовете, които масово се предлагат по магазините е нерядко съмнителен и с добавени подобрители и консерванти, затова внимателно трябва да се следи съдържанието на продукта.