Полезни факти

Целината се използва в кулинарията и като кореноплоден зеленчук (стъбла, корен) и като подправка (листа). За целта има култивирани различни сортове — например с дебели и сочни стъбла или с добре развит корен.  Зелената част се използва за подправка, прясна или сушена, кореноплодите са за туршии, супи, гарнитури, ястия.

Структурно се състои от набраздени листа с височина 20-40 см и корен с жълтеникава до кафява кора и бяла сърцевина, който е месест и образува глава. Листата на растението са лъскави, тъмнозелени и пересто нарязани. 

В природата целината се среща в по- заблатени и влажни места, както и във влажни пясъци.Среща се и в цяла Европа, с изключение на най-северните региони, а в България е естествено разпространена по цялото Черноморие и по поречията на Дунав, Марица, Струма.

Целината е наречена "магическата храна на боговете ". Спомената още от Омир, като любима храна на богинята Афродита.

Кореноплодите съдържат 4,5 % захари, 2,5 % протеин, до 1,5 % минерални соли, главно калий, фосфор и желязо, до 42 мг % витамин С, като в листата той достига до 120 мг %. 

Може да се използва в различни диети, тъй като е ниско калорична, богата на витамин C и с много ниско съдържание на натрий.

Самостоятелно целината може да се консумира сурова в салата или като прясно изцеден сок, или варена в супи и бульони. 

Като подправка се ползва и сушена, и свежа, подхожда на месни ястия и ястия с картофи, а също така намира приложение и в маринатата на различни видове туршия.

В САЩ е популярно нарязаното стъбло на целината да се топи в дресинг от синьо сирене и да се яде с пилешки крилца или други предястия или основни ястия.

Във фитотерапията се използват корените и плодовете на целината. 

Ползи за здравето

Корените съдържат киселини, амини, аспарагин, глутамин, манит, пентозан, скорбяла, тирозин, холин, а плодовете съдържат апиин, лимонѐн, седанолид, селенин.

Основното действие на целината е диуретично, което се дължи на съдържащите се в нея етерични масла (0,1% в корена и 2-3% в плодовете). 

При съдържанието от 620 мг % на оксалова киселина целината става дори целебна за хора с проблеми на жлъчката. 

Емпирични данни показват, че има и антиревматично действие и стимулира действието на централната нервна система.

Приема се като прясноизцеден сок от корените и като запарка и се използва в народната медицина като средство за подобряване на кръвотворната система и храносмилането. 

Целината нормализира обмяната на веществата и е ефективна за ревматизъм, бъбреци, панкреас и черва.

Зелените листа могат да се използвар за лекуване на изгаряния, елиминиране на възпаления, рани и язви. 

Пресния сок от целина нормализира телесната температура и помага да се понася сухото, горещо време.

Сок от моркови и целина осигурява необходимите на организма витамини и минерали.