Сладкиш "Шоколадова фантазия"
минути
порции
сложност
Съставки
- 350 г сини сливи сушени
- 250 г стафиди
- 125 г касис
- 125 г краве масло
- 175 г захар Мусковадо
- 175 г мед
- 125 мл ликьор
- 2 бр. портокали
- 3 с.л. какао
- 3 бр. яйца
- 150 г брашно тип 500
- 75 г бадеми
- 1 пак. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 шепа орехови ядки
- 5 бр. коктейлни череши
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 150 С.
-
Във форма с отделящо се дъно се слага хартия за печене.
-
Плодовете, маслото (безсолно), захарта, меда, ликьора (с вкус на кафе), кората и сока от портокалите и какаото се слагат в дълбок тиган. Сместа се загрява до степен почти на завиране, с разбъркване, за да се стопи маслото. След това за 10 минути сместа се оставя да къкри. Маха се от котлона и се оставя за 30 минути да изстине.
-
След като това време мине, се добавят яйцата, предварително разбити, брашното, смлените бадеми, бакпулвера и содата. Разбърква се добре с дървена лъжица.
-
Внимателно сместа се изсипва във формата и се слага в загрятата фурна.
-
Пече се за 60-80 минути, в зависимост от фурната. Степента на готовност, която трябва да се постигне е, когато се забоде острието на нож в средата, да се виждат следи по него. Сладкишът трябва да е леко мек в средата.
-
След като сладкиша се извади от фурната, се слага на решетка да изстине.
-
Орехите се разделят, половината да останат едри, другите ситно смлени, и готовият сладкиш се поръсва с тях. Слагат се и коктейлните черешки за декорация.
-
Може да се украси и с празнична панделка.