Полезни факти

Бадемите да плод на широколистно дърво със същото име от сем. Розоцветни (Rosaceae). Други негови названия са миндал и клепуш, а латинското му име е Prunus dulcis.

Произхода му се свързва с Малайзия и Северна Африка. Археолозите са намерили следи от култивация на бадеми, датирани от времето на Асирия и древна Персия, въпреки това се приема, че е култивиран от древните гърци. В класическия латински римляните наричат бадемите "гръцка ядка".

Култивират се около 20 разновидности на бадема, които се различават по период на цъфтеж и здравина на ядковидната черупка. Най-големите производители са Съединените щати, Гърция, Иран, Италия, Мароко, Португалия, Испания, Сирия, Турция. България бадемът се отглежда предимно в райони с високи пролетни температури и места, където рядко има късни пролетни слани. Благоприятни места са крайбрежните райони на Черноморието и някои южни балкански котловини. Въпреки това, често срещано място където се отглежда и то диворазстящи бадеми е района на дунавската равнина, най-вече Свищов, Никопол и други населени места около река Дунав.

Бадемът е по-скоро семето, а не ядката на бадемовото дърво, но названието "бадемова ядка" се е наложило от кулинарите и търговците на бадеми през вековете. Плодовете на бадема приличат на мъхести сливи, но вместо сочна външна обвивка и малка ядка, тук имаме отсъствие на плодна тъкан и голяма твърда костилка, в която се намира ядливата част - зародишът, т.е. бадемът.

Бадемите са познати както на здравословно хранещите се фитнес любители, така и на обичащите екзотичната кухня чревоугодници – имат прекрасен вкус и качествен хранителен състав.

Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Изключително богати са на витамин Е, който играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.