Полезни факти

Какао се прави от плодовете на какаовото дърво, които съдържат множество зърна. След изваждане тези семена се оставят да ферментират, сушат се и се предават за преработка. Състава им включва до 50 % какаово масло, до 16 % белтъчни вещества, до 2 % теобромин и до 0,35 % кофеин. Ароматът се дължи на какаовото масло, а вкусът – на теобромина и танините.

Историята какаото започва в Средна Америка, където ацтеките приемали растението за свещено и като дар от бог Куацекоатъл. Освен за обредни пожертвования, са го използвали и за платежно средство. Ацтеките са правили от него специфична напитка, наречена шоколатъл – оттам произлиза и днешното име на шоколада. Какаото е пренесено в Европа през 16-ти век от испанците.

Прахът от какаото е кафяв, със специфичен приятен аромат и горчив вкус. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. Във втечнена форма какаото служи за направата на шоколада и една от основните съставки на сладкарството.

На пазара се срещат няколко вида какао на прах, смесено с различни видове брашна (напр. соево, жълъдово и др.). От тях с оглед на хранителната им стойност за препоръчване е соево-какаовата смес (40% натурален какаов прах и 60% соево брашно).

Най-добре какаото се съхранява в затворени съдове от порцелан или стъкло, при температура около 20 градуса. Не се препоръчва да е в пластмасови, понеже етеричното масло много лесно се изпарява.

Какаото най-често се използва в рецепти за десерти, сладкиши, бисквити, кекс и напитки – мляко с какао и други

Ползи за здравето

Какаото е богато на минерали – магнезий, калций, цинк, мед, манган, желязо и на витамини – А, В1, В2, В3, В5, С, Е. Състава му вкйлючва и витамин Q, който подпомага лечението на деца и възрастни от сериозно заболявания

Благодарение на флавоноидите, които съдържа какаото стимулира сърдечната дейност, има противовъзпалително и антибактериално действия, повишава устойчивостта на капиляратие и влияе на обмяната на калция и йода в организма.

Възстановява физическите сили на организма при голямо напрежение, благодарение на теобромина, който стимулира и централната нервна система. 

Какаовите семена съдържат фенилетиламини, които са подобни на произвежданото от самото човешко тяло допамин и адреналин. Шоколадът и какаото могат да повишат нивото на серотонин в мозъка, който е отговорен за усещането за щастие. Помага при хора с депресия или предменструален синдром.

Сваля кръвното налягане.

Какаото съдържа малки количества кофеин, по-малки от тези в кафето, но въпреки това има освежителен ефект, без да натоварва организма.

Не се препоръчва за хора със жлъчни проблеми, гастрит или камъни в бъбреците.