Шоколадови топки с ром и стафиди
минути
порции
сложност
Съставки
- 20 г кокосови стърготини
- 200 г черен шоколад
- 50 г стафиди
- 1 с.л. ром
- 3 с.л. сладко от вишни
- 1 с.л. мед
- 125 г краве масло
- 2 с.л. какао
- 1 пак. бисквити чаени
- 12 бр. сухи пасти
Начин на приготвяне
-
Бисквитите се натрошават в купа на ситно, пастите се разчупват на малки парчета и се добавят към бисквитите.
-
Намачкват се хубаво с ръка и към тях се добавят какаото, меда, рома, предварително накиснатите в малко вода стафиди и сладкото.
-
Маслото се разтопява и се изсипва в купата. Всичко отново се разбърква и намачква с ръце. Трябва да се получи еднородна лепкава смес.
-
Купата се покрива с домакинско фолио и се оставя в хладилник за 15 мин да стегне малко маслото.
-
От охладената смес се взима по една шепа и се оформят с ръка топчета, поставят се върху чиния и се оставят отново в хладилник за 1 час да стегнат.
-
Накрая шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова и всяко едно топче се потапя в него и отгоре се поръсва с кокос.
-
От това количество смес се получават около 15-18 броя средни топки.